Christiansen og Essenbæk bliver partner på EU-robotprojekt

Christiansen & Essenbæk skal bidrage til udvikling af robotter til sprøjtebeton i et nyt EU-projekt, som både sikrer bedre arbejdsmiljø og løser udfordringen med mangel på arbejdskraft.

Arbejdsmiljøet er altid noget vi har vægtet højt og har løbende bidraget til udvikling af nye arbejdsredskaber. Det bliver dog taget til et helt nyt niveau, når vi sammen med DTU, SDU, Cobod og mange andre partnere deltager i et EU-udviklingsprojekt ”RoBétArmé Project”, hvor målet er at udvikle en robot, der kan automatisere det hårde arbejde med at påføre sprøjtebeton.

”At påføre sprøjtebeton er en hård arbejdsopgave, da slangerne med beton er tunge og ofte skal løftes i længere tid for at udføre en opgave. Dét slider på vores folk og gør at de med tiden ikke længere kan udføre den opgave, som de ellers er specialister i,” fortæller Mads Essenbæk, der er ansvarlig for sprøjtebeton i C&E.

”I et presset arbejdsmarked, hvor vi har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, er det fantastisk at der nu bliver kigget på om dette arbejde kan udføres af robotter på den lange bane,” forklarer Mads Essenbæk.

Han forsikrer dog, at robotterne aldrig kommer til at erstatte mennesker, men blot skal overtage det monotone arbejde med selve sprøjtningen. For der skal fortsat specialister på opgaven for at vurdere hvor der skal sprøjtes og hvor meget.

Erfaring med lignende udviklingsprojekter

Det at arbejde med udviklingsprojekter er ikke noget der ligger os fjernt, da vi netop har afsluttet et andet udviklingsprojekt, også indenfor sprøjtebeton. Her var det udvikling af en specialbeton til vindmøllefundamenter, som blev udviklet i samarbejde med universitet i Kassel.

Vi har også tidligere været med i udviklingen af verdens første genbrugssprøjtebeton, som blev brugt i et pilotprojekt på Rigshospitalet.

”Vi er meget glade for at bidrage til sådanne projekter og denne gang var det også universitet i Thessaloniki i Grækenland, der tog fat i os, fordi de vidste at vi havde erfaringen indenfor sprøjtebeton,” fortæller projektleder hos C&E, Jonas Bentzen.

Det nye projekt strækker sig over 3½ år, hvor C&E bl.a. skal udvikle nogle miljøer, som robotterne kan testes på samt bidrage med erfaring ”fra marken” til udviklingen.

Vi opdaterer løbende på vores hjemmeside, når der er nyt omkring projektet.